Podcast

Hent podcast's her

Hvad skal vi med Verdensmålene?

”Det skal være skidt, før det kan blive godt”, siger mange .

Det er dog svært at forestille sig, at der skulle være noget som helst godt ved 2. Verdenskrigs rædsler… Eller?

Og så har vi det her citat:

- Det her er ikke en kamp højre og venstre fløjen, men om menneskehedens overlevelse.

Hvordan de to hænger sammen med 17 mål for hele kloden kan du høre i udsendelsen her, hvor tidligere chef for FN's generalforsamling Mogens Løkketoft medvirker.



Hør det fulde interview med Mogens Løkketoft om Verdensmålene her

25 mio børn hjælper med Verdensmålene: Ukendt verdensrekord 

FN’s generalsekretær anerkendte forleden en helt særlig kæmpeindsats indsats. Den involverer 25 MILLIONER mennesker og er sandsynligvis den største indsats overhovedet. I hvert fald når det gælder FN’s 17 Verdensmål. Hvis du nu tænker organisationer som Greenpeace, EU, eller måske Røde Kors, så kan du godt tænke om igen. Hvis du tænker de forskellige landes regeringer, så her et citat fra udsendelsen af den kendte erhvervsmand Lars Kolind:

”Politikere? Vor Herre bevares…”

Indsatsen her kommer fra en helt anden og ganske uventet kant. Hvor den indsats stammer fra, og hvem der er involveret, kan du høre om lidt i vores udsendelse.

I øvrigt spår vi i udsendelsen, at du, kære lytter, snart vil vinde den nok fornemmeste pris, nogen nogensinde har kunnet vinde. Vi vil ikke afsløre mere, end det her er alvor. Faktisk dødelig alvor.


Her følger en ren solstrålehistorie du sikkert aldrig har hørt om.

(Hør det fulde interview her)

Radio: Kan enten rede eller drøbe millioner

Det er noget gammelt vi i denne udsendelse skal beskæftige os med. Ikke så gammelt som runesten, men alligevel. Vi fortæller her en solstrålehistorie fra Afrika. Men også om et medie så stærkt, at det allerede nu hjælper millioner i 3. Verdens lande. Desværre er der også en meget blodig bagside. Hvad det er for et medie… ja, det kan du høre om lidt, når vi nu sender endnu et magasin i udsendelsesrækken ”Stemmer fra Verdensmålene”.



https://www.independent.co.uk/news/world/europe/daphne-caruana-galizia-dead-malta-car-bomb-panama-papers-wikileaks-a8003936.html

https://folkedrab.dk/artikler/folkedrabet-i-rwanda
https://folkedrab.dk/artikler/mediernes-rolle-i-rwanda

https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/befrielsesbudskabet-4-maj-1945/

Ukendt lys i mørket i verdens mest glemte krise

I denne udsendelse vil vi fortælle historien om en glemt humanitær krise og en organisation du med statsgaranti er medlem af, men bare ikke vidste, at den også beskæftigede sig med hjælpearbejde. Men det er ikke det hele. Vi fortæller også historien om en mand fra Bogense. Hvad han har med det hele at gøre? Ja, det kan du høre nu i vores udsendelse.


Vi vil også komme ind på forskellen mellem udviklings- og nødhjælp, og hvorfor det ikke altid er nemt, at skille tingene ad. 


Gode links:

https://globalnyt.dk/content/borgerkrig-i-borgerkrigen-truer-i-yemen 
https://msf.dk/her-arbejder-msf/lande/yemen/
http://en-udenrigsanalyse.dk/?p=2412
https://www.forbes.com/sites/ewelinaochab/2018/04/05/yemen-became-the-worlds-worst-humanitarian-crisis/#15ce43915050
https://www.dr.dk/nyheder/udland/et-aar-efter-mordet-paa-khashoggi-saudisk-kronprins-tager-ansvaret

 

 

Regnskoven brænder... sluk den!

Regnskoven brænder og sender kæmpe mængder CO2 ud i atmosfæren. Faktisk svarende til hele verdens bilpark. Regnskovene forsvinder med en hast, der er svært at begribe.
”Hvad så, og hvad kan jeg gøre ved det?”, tænker du måske. Jamen, så kommer her nogle fakta. Selv om regnskovene kun dækker syv procent af landjorden, anslår forskere, at halvdelen af jordens arter lever her - og skal man en tur på apoteket, er det værd at huske på, at omtrent en fjerdedel af al receptpligtig medicin har rødder i dyr, planter, svampe og mikroorganismer i de tropiske skove. Det er til gengæld ikke rigtigt at regnskovene er klodens lunger og er med til at producere den ilt du indånder, men de har en enorm betydning for vejrsystemerne. Hvordan det hænger sammen, og hvorfor netop indianere, advokater og en kommende EU traktat er vigtig, kan du høre i udsendelsen. Her vil du i øvrigt også høre om, hvad du kan gøre. For du kan faktisk gøre en del… det kan det danske landbrug i øvrigt også.
Lyt her 

http://stemmerfraverden.dk/podcast/kampen-for-skoven_30Min-podcast.mp3




Links til research:

https://www.globalforestwatch.org/

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/regnskov-forsvinder-men-verden-bliver-alligevel-gronnere

https://da.wikipedia.org/wiki/Regnskov

https://bidrag.wwf.dk/natur

https://fyens.dk/artikel/n%C3%A5r-du-har-l%C3%A6st-denne-artikel-er-1-920-000-kvadratmeter-af-verdens-regnskov-forsvundet

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/oekonom-amazonas-kan-kollapse-i-2021

https://www.verdensskove.org/mindre-klima-aftryk

https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

Kan økonomisk vækst og klima gå hånd i hånd?

I denne udsendelse prøver vi at kigge på, om rigdom altid behøver at gå ud over både naturen og klimaet. Kunne man forestille sig, at vi brugte pengene på en anden måde? En mere bæredygtig måde? Så økonomiens og forbrugets fokus blev flyttet fra, hele tiden at købe noget nyt, til noget der ikke ødelægger den eneste beboelige klode i solsystemet? Ja, måske endda i universet? Et norsk studie viser overraskende, at ja… det kan vi godt. Hvordan vi få vækst og samtidig ikke øger vores CO2 forbrug er omdrejningspunktet for udsendelsen her.

Tchad og Darfur: Folkemord igang igen, men du kan hjælpe, hør hvordan

Et folkedrab. En etnisk udrensning. Det var det, blandt andet FN kaldte den såkaldte ”Darfur-konflikt”. Ifølge FN’s tal, så er antallet af ofre usikkert, men mindst 300.000. Udover usigelige lidelser der netop følger i kølevand på ordene ”etnisk udrensning” og ”folkedrab” så betyder konflikten at mange har taget flugten fra området, og er strømmet ind det meget fattige naboland, Tchad. Mange hundredetusindvise af flygtninge bor under ofte kummerlige forhold i flygtningelejre. En ny overgangsregering i Sudan gav ellers håb om, at konflikten ville få en ende snart. Vi vil i den her udsendelse fortælle en historie, ingen eller kun få andre medier har taget op. På trods af de enorme lidelser konflikten har medført. Til at hjælpe os med den historie, har vi talt med PhD Stig Jensen, som netop er kommet hjem fra regionen.

Fra rengøringsassistent  til topminister: Ligestilling en global kamp i DK halter efter 

I Danmark fik hun lov til at skrubbe gulve. Et rigtigt kvindefag. Men så ringede telefonen og hun fik tilbudt en ministerpost.  Bare ikke i Danmark. Så er vi så gode til ligestilling, som vi går og tror? Er vi fx bedre end lande som Rwanda, Namibia og Costa Rica? Vi er klare med en lille quiz i udsendelsen. 

Hvad kan vi gøre for at udnytte et stort uforløst potentiale af kvinder, indvandrere og andre, der bliver hægtet af? Hvad kan du gøre? Hvordan står det til i resten af verden?

I udsendelsen medvirker en kavalkade af kendte top erhvervsfolk og debattører.

Kasese: Et solstråle historie viser vejen

Også denne gang gælder det FN's Verdensmålene. Dog meget mere konkret, end den slags lige lyder til. Vi sætter kød og blod på de abstrakte begreber...
I denne udsendelse er fortæller vi en lille solstrålehistorie fra Uganda, hvor et projekt har givet rigtig gode resultater. Ikke alt er dog fryd og gammen.
Hør en glad borgmester fra Kansese- distriktet fortælle om, at den danske udviklingsbistand fra især WWF har hjulpet. Men det er ikke kun borgmesteren der er glad.  Du vil i løbet af udsendelsen blandt mange høre både en tilfreds juice-sælger og en ung mand, der lever af, at oplade mobiltelefoner. De har begge fået et gevaldigt løft i deres livskvalitet på grund af et lille dansk solcelleanlæg.  Projektet har et endnu større potentiale end de næsten 30.000 mennesker, det hidtil har berørt. Hør hvorfor og hvordan i vores udsendelse:

Hør det fulde interview her

http://stemmerfraverden.dk/podcast/kasese%20Uganda%20WWf%20interview-red.mp3


Besøg WWF's hjemmeside her https://www.wwf.dk/


Se hvor Kasese ligger her

Etiopien i fremgang: Afrikas forbillede? 

Etiopien.
Det er nok de færreste der vil forvente sig en positiv historie af det land. 41% af landet er underernærede, 39 % af landet lever i ekstrem fattigdom. Landet har været præget af sult- og tørkekatastrofer, borgerkrige, krige med Eritrea. Udover Eritrea grænser Etiopien op til lande som Somalia, Sudan og Sydsudan.  Godt nyt fra de områder er i det hele taget et særsyn…
Alligevel er det lige nøjagtig hvad der er. I hvert fald i nogles øjne. Siden landets premierminister Abiy Ahmed er kommet til, har landet sluttet fred med Eritrea efter 20 års konflikt, fyret korrupte embedsmænd, arresteret forhadte generaler, som alle troede var urørlige, benådet politiske fanger og indført pressefrihed.  Abiy Ahmed har desuden fjernet tre oppositionsgrupper fra terrorlisten og opfordret politiske modstandere i eksil at tage hjem og deltage i genopbygning og demokratiseringen af landet. Så er han en helt eller en populist?
Samtidig har regeringen aktivt understøttet udviklingen af industrisektoren.Meget tyder på, at der i fremtiden vil stå "made in Ethiopia" in nakken på meget af dit tøj. Hør hvorfor i udsendelsen/podcast

 

Links

https://globalnyt.dk/content/etiopien-er-unik-i-et-spraglet-oekonomisk-landskab-i-afrika

https://ruc.dk/nyheder/forskningsprojekt-om-inkluderende-vaekst-i-etiopien-modtager-10-mio-kr :

https://forskning.ruc.dk/da/persons/lindsayw

https://www.altinget.dk/person/stig-eduard-breitenstein-jensen

https://teol.ku.dk/cas/staff/?pure=en%2Fpersons%2Fstig-eduard-breitenstein-jensen(ebd7c68b-19c5-4f3d-a633-b799f6dfc384)%2Fpublications.html

https://www.diis.dk/publikationer/hoejt-spil-afrikas-fremtid

https://www.dr.dk/nyheder/udland/etiopiens-premierminister-modtager-nobels-fredspris

https://da.wikipedia.org/wiki/Abiy_Ahmed%MCEPASTEBIN%

Europas eneste oprindelige folk: Ikke alt er sort og hvidt

Denne gang har vi besøgt Europas sidste og eneste naturfolk.


Hvis du, kære lytter, synes at det lyder tørt med ”naturfolk” og ”Verdensmål” så hæng på alligevel, for vi begynder med en quizz. Vi lover at kun ganske få vil kunne løse den.


Og så lover vi også, at vi har godt nyt til kød-elskere. Ikke alt er nemlig sort og hvidt.


Det her er en podcast der lugter af eventyr, endeløse vider, sne og… desværre også forurenet vand. Det på trods af, at vi her taler om klodens selvudnævnte supermagt når det gælder klima og miljø...

Men kampen er i gang. Hvordan det hænger sammen med blandt andet en skoleelev fra Strib, en gymnasieelv fra København kan du høre i vores udsendelse/podcast


Links:

https://verdenstimen.dk/trin/

https://www.verdensklasse.dk/

https://www.verdensklasse.dk/verdensborgerskab-og-verdensmaal-i-undervisningen

https://www.verdensmaalene.dk/

https://www.verdensmaal.org/

https://verdensbedstenyheder.dk/verdensmaal/

https://www.ms.dk/


Læs om projektbeskrivelserne og tankerne bag  historier her

© Copyright.  All Rights Reserved.

Stemmer fra Verdensmålene:

Andre steder du finder os er her:


På Facebook som en del af Den Elektroniske Folkeoplysning
https://www.facebook.com/elektroniskefolkeoplysning/


Youtube kanal

http://www.youtube.com/c/JanSimmen-efolkeoplysning


Presseomtaler:

Projektet "Stemmer fra Verdensmålene", om FN's 17 Verdensmål,  bliver ofte nævnt i medierne. Du kan du se nogle eksempler  ved at trykke her